Examenvrees - Enkhuizen | Alkmaar | Hoorn
Home Faalangst Kinderen Volwassenen (Rij) Examenvrees Wie ben ik Contact

Examenvrees is de angst om te zakken voor een examen, toets of overhoring.


Voorbeelden van examenvrees zijn de angst voor het eindexamen van de middelbare school en de angst voor het rijexamen. Deze angst uit zich in negatieve gedachten en stress. Een beetje spanning voor een voor een examen kan nuttig zijn. Het zorgt voor de noodzakelijke alertheid en concentratie. Op het moment dat het van gezonde spanning doorslaat naar angst is er sprake van examenvrees. Op dat moment overheersen de negatieve gedachten en de stress. De examenvrees zorgt ervoor dat de gerichtheid op de vrees groter wordt dan op het examen. De kans om te zakken voor het examen wordt hierdoor vergroot. Dit zorgt ervoor dat de negatieve gedachten bevestigd worden en zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Examenvrees kan behandeld worden door de oorzaak van de angst op te sporen en deze te reduceren.


Bijna iedereen kent dat gevoel wel. De een loopt met een bleek gezicht de examenruimte binnen, de ander stapt met knikkende knieën het toneel op om een gehoor toe te spreken. Allemaal helemaal niet erg. Na de eerste examenvraag beantwoord te hebben of de eerste zinnen richting het publiek uitgesproken te hebben, verdwijnen de zenuwen meestal wel. Maar sommigen klappen in dergelijke situaties helemaal dicht.

Ditzelfde kan gebeuren als je een presentatie moet houden. Thuis heb je nog zo geoefend en je kent letterlijk alles uit je hoofd. Is het moment aangebroken dat je de presentatie moet geven dan klap je letterlijk dicht en het zweet breekt je uit. Je kunt je gedachten niet meer ordenen en je gaat stotteren of er komt helemaal geen geluid meer uit.


Je kunt hier wat aan doen door een training te gaan volgen.

Dit krijg je o.a. in de training:


Ontspanningsoefeningen

Niet helpende gedachten omzetten in helpende gedachten

Krijg je belangrijke tips t.a.v. het examen

Waar jij als kandidaat op moet letten

Werkboek


In vier individuele lessen van een uur bekijken we waar jouw specifieke angsten vandaan kunnen komen en wordt stap voor stap deze angsten weggenomen of teruggebracht in een sitatie die te handhaven is voor jou, kortom je leert ermee om te gaan zodat een examen of een presentatie iets wordt waar je naar uit kunt kijken.


Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de gehele faalangsttraining te volgen, waarin het examenvrees ook aan de orde komt.

Examenvrees


FAALANGST?

LEER ERMEE OM TE GAAN!

Tarieven

Rijexamenvrees

Faalangsttraining